top of page

Miting AUR: Vasile Bănescu numește agresiunea asupra jurnaliștilor "un golem de violență publică"

14 ianuarie 2025 la 13:42:35

Miting AUR: Vasile Bănescu numește agresiunea asupra jurnaliștilor "un golem de violență publică"

Sursa imagine:

Apărarea firescului reprezintă un ideal pe deplin împărtășit de Consiliul Național al Audiovizualului, instituție care își va continua implicarea activă în acest sens.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Vasile Bănescu susține că impunitatea observată în interiorul instituției parlamentare, considerată simbol al democrației, generează o logică periculoasă, extinzându-se inevitabil și în spațiul public. Argumentul său se bazează pe o simplă ecuație: dacă în inima democrației, sub cupola Parlamentului, s-a putut acționa fără niciun fel de restricții sau responsabilitate, de ce ar fi diferit pe stradă? Este, conform opiniei sale, o consecință directă a lipsei de responsabilitate, a unui climat de impunitate care erodează încrederea în sistem și promovează anarhia.


"Doar e democrație și libertate, plus… nicio responsabilitate!", exclamă Bănescu, subliniind absurditatea acestei situații. Această lipsă de responsabilitate, adaugă el, a creat un "golem de violență publică", un monstru alimentat de complicități și toleranță.


În acest context, Bănescu își exprimă dezamăgirea față de cei care au contribuit la crearea și încurajarea acestei situații. "Nimeni dintre cei ce au creat și încurajat complice acest golem de violență publică nu merită apărat", declară acesta, condamnând ferm complicitățile și inacțiunile care au permis escaladarea violenței.


Responsabilitatea, în viziunea sa, revine acum celor care au rămas lucizi. Bănescu consideră că datoria lor morală este apărarea adevărului, aplicarea fermă a legii, promovarea bunului simț și respectarea libertăților fundamentale, în special libertatea presei.


El subliniază necesitatea protecției jurnaliștilor care își fac datoria într-un spațiu public devenit tot mai nesigur, apărarea demnității și a integrității persoanei umane fiind, de asemenea, considerate imperative. În concluzie, Bănescu face un apel la responsabilitate, la respectarea legii și la apărarea valorilor democratice fundamentale, în fața unui context social marcat de violență și impunitate. .


Duminică, Bucureștiul a fost martorul unui miting amplu organizat de AUR, cu participarea a zeci de mii de persoane – AUR estimând chiar 100.000 de participanți – împotriva anulării rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale. Manifestanții, adunați în Piața Universității, au înaintat spre Palatul Victoria și Palatul Cotroceni într-un marș impunător, cu revendicări clare: reluarea turului doi al alegerilor cu Călin Georgescu și Elena Lasconi ca candidați, precum și demisia președintelui Klaus Iohannis.


Acest cortegiu masiv a generat, însă, și incidente grave care au afectat libertatea presei. În timpul manifestării, două echipe de filmare au fost ținta unor atacuri violente. O echipă B1TV, în timp ce filma mulțimea care se îndrepta spre Palatul Cotroceni, a fost nevoită să se refugieze în mașină pentru a se proteja de agresiunea unor protestatari.


Un reporter a declarat pentru HotNews.ro că a fost împins și lovit după ce a căzut, fiind nevoit să se adăpostească în vehicul pentru propria siguranță. Organizatorii au intervenit pentru a calma situația, însă incidentele au continuat.


Poliția Capitalei a anunțat deschiderea unei anchete cu privire la „săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, menționând că: „Polițiștii din cadrul Secției 20 Poliție s-au sesizat din oficiu…urmând a fi efectuate activități specifice, în vederea depistării persoanelor implicate în eveniment. La acest moment se efectuează cercetări, de către poliștii din cadrul Secției 20, pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun, urmând a fi sesizată și unitatea de parchet competentă”. Nu numai echipa B1TV a fost victima agresiunii.


O echipă Digi 24 a fost, de asemenea, amenințată în timpul mitingului, fapt ce a condus la deschiderea unei alte anchete. Aceste incidente nu sunt izolate.


Și la protestul de vineri al susținătorilor lui Călin Georgescu au fost consemnate acțiuni violente. Jurnalista Ioana Corneev, de la Digi24, a relatat că a fost atacată cu covrigi și sticle de apă, după ce un jandarm i-a cerut să se îndepărteze de gardurile care delimitau zona de protest, în timp ce se pregătea să intre live în jurnal.


De asemenea, echipa Observator Antena 1 a raportat vandalizarea mașinii lor în timpul aceluiași protest de vineri. Aceste evenimente ridică semne de întrebare cu privire la asigurarea securității jurnaliștilor în timpul manifestărilor publice și necesitatea unei protejării eficiente a libertății presei. .


Mai Multe Stiri

https://img.observatornews.ro/?u=https%3A%2F%2Fobservatornews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F1%2F16%2F606760%2Fatac-intr-o-scoala-din-slovacia-c790211e.jpg&w=1200&h=630&c=1

Slovacia: Masacru școlar soldat cu un elev și un profesor morți, mai multe victime rănite

Citeste in continuare...

https://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/22649493/1/7888821-mediafax-foto-ap-libkos-1.jpg?width=640

Epuizarea rezervelor de tancuri moderne rusești și reducerea operațiunilor aeriene și de artilerie marchează ziua 1058 a războiului din Ucraina.

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202406/w1200/media-171973410555816100.jpg

Cotroceni, țintă pentru un fost ambasador și consilier prezidențial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page